Petroleums-teknologi

Dette innlegget har allerede blitt vist 9585 ganger!

Foredrag av Mahmood Akbar

Den mest alvorlige ulykken skjedde i norge, det kom en ukontrolert utblåsting ved at oljen sprutet ut av en oljeplattform. Det skjedde heldigvis ikke en eksplosjon, de klarte å stoppe det.

Hvis vi utvikler oljefeltet i statfjord med 1% får vi 50 milliarder kroner.

Framtidens petroleumsproduksjon

I midtøsten er det veldig mye olje som fortsatt ligger igjen, i USA er det ikke så mye igjen, i norge er det kun litt olje i forhold til de andre landene. Norge har brukt oljeresursene på en god måte, slik at alle kan nyte de på en god måte. Norge har også vært veldig flinke til å tenke nytt og å prøve/feile.

Norske fagfolk, norske ingeniører , de tenker nytt. Når vi fant norge hentet vi inn andre selskaper, ga dem muligheter til å utvikle i norge på en betingelse at de måtte lære opp norge.

Oljeselskapene i Norge betaler 80% skatt i norge.

Olje i Norge

Man finner kun olje i nordsjøen (havene rundt norge). Grunnen til at vi ikke finner olje på land i norge er fordi bergartene er metamorfe (sedimentære bergarter må være der for å få olje) .

Vanligvis finner man olje på et dyp mellom 100 og 1000meter, oljen ligger omtrent 2000 til 5000 meter under havbunnen.

Leting og avgrensning

Dette er den første fasen i fremstilling av olje. Det er i denne fasen selskapene må få.tilgang til nye olje reservoarer. De må være veldig positive de som skal bore, det å bore en brønn koster 500 millioner kroner. Så de må spille litt, være villig til å satse store summen og være open for å tape alt.

Det første man gjør er å begynne med letingen. Dette gjør man med ekko-lodd/seismikke målinger for å se etter bestemte former i berggrunnen. Da vil man se etter oljefeller hvor det er stor sjangse for å finne olje.

Boring

Den andre fasen er å bore etter olje. Her skal man prøve å finne olje. Det tar man en oljeprøve av og bruker det til å få jobben. Da er man ute etter tynne, lette prøver – de er lettere å bruke i rafinnerier. Men de tykke er nødvendig fpr å lage asfalt,

Størrelsen på en oljeplattform er omtrent fire fotballbaner. Den har kun èn oppgave, å lage et hull. Det er også mange utfordringer med å lage olje, man må treffe oljefellene, Man kan treffe en gasslomme eller man kan miste kontroll. Når man mister kontroll kan.

Plan for utbygging og utbygging

Når man skal lage et oljefelt må man passe på at man ikke bruker for lite penger, eller for mye pener. Olje og gass selges i fat og olje. (et fat er omtrent 160 liter).

Produksjon

Så er det produksjonen av olje, da kommer det en annen oljeplatform inn over oljefeltet. Den skal bore, produsere, prosessere og gi kost og losj til de ansatte.