Middelalder i Kina

Dette innlegget har allerede blitt vist 7147 ganger!

Middelalder i Øst

Tidlige dynastier

Den første sivilisasjonen startet i kina i Huang He dalen. Kina ble samlet først i 200 f. kr. Dette går etterhvert under i 200 e. kr. Det går under på grunn av blant annet bondeopprør og katastrofer og pest.

Fra 600 – 900 e. kr. er Tang Dynastiet. Kineserne mente at kina var midtens rike. Ledere og viktige personer under keiseren ble valgt ut på grunnlag av kunnskap. De tok eksamener o.l. for å finne fram til de smarteste og mest dyktige. Kineserne starter mye handel, som for eksempel silkeveien, en rute mellom øst i kina og helt til Midtøsten. Dette tok mye kultur og religion (Islam, buddhisme) tilbake kina. De får etter hvert konfusianismen.

Konfusianismen

Konfusianismen tar i utgangspunkt at det fins en orden i universet, harmoni. Poenget er åta denne harmonien og bringe den inn i byene, til sivilisasjonen. Familien er veldig viktig. Forhold mellom far og sønn, folk og keiser, man mot kvinne, osv.. Begge sider skal ha noen plikter og alt skal ha harmoni. Man leser og får kunnskap for å oppnå harmoni. Har hatt STOR innflytelse på Kina, også litt fortsatt i dag, som for eksempel respekt for andre.

Kinas oppfinnelser

Kineserne oppfant mye nytt spesielt innenfor våpen. De oppfant blant annet krutt som de kunne lage granater, miner og fyrverkeri av, og armbrøst.

Papir ble oppfunnet på 100-tallet etter Kristus og boktrykking på 800-tallet. Dette var 600 år før boktrykking kom til Europa. Magnetisk kompass og nyere og bedre båtdesign førte til mye mer skipshandel og nautisk utbredelse.

Song dynastiet og Djengis Khan

Nytt dynasti på 900-1213 tallet Song dynastiet. Dette dynastiet var stikk motsatt av føydalisme systemet som var i Europa. Keiseren passet på at alle hadde nok land til å være selvdrivende. Dette gjorde at det var få ufrie bønder i kina. Kina hadde mange dyktige jern og porselen makere som var en stor eksportvare.

Song dynastiet sluttet da Djengis Khan å ta over SVÆRE områder. Han tok først over kina og tok teknologien deres og bruker hester for å ta over områder lenger øst. Mongolene fikk stor innflytelse fra Islam. Mongol styret i kina kollapset på 1300 tallet.

Ming dynastiet

Ming dynastiet varte fra 1368, da pesten herjet i kina og mongolene mistet mer og mer makt, til 1644. Kineserne gjorde opprør mot mongolene, tok makten og dannet Ming dynastiet. Dette var en blomstringstid for mange ting, som jordbruk, infrastruktur og kunst, litteratur og filosofi. Opplæring ble også mer viktig, for omtrent halvparten av alle gutter lærte seg å lese og skrive.

Under Ming dynastiet ble Kina også en stormakt på havet. På første halvdel av 1400 tallet Kinabygget de en veldig stor flåte, som dro på mange store handelsreiser rundt om i både sør-Asia og Afrika. Dette førte til masse handel med andre land i sørøst kina og også andre steder rundt i verden.

I 1430 stoppet denne handelen opp fordi kineserne heller ville fokusere på jordbruket sitt og sikre staten inntekter. De ville også skynde seg å gjøre den store kinesiske muren ferdig, slik at de var tryggere mot angrep fra rytterfolket i omliggende områder.